On syksy, ja hunter-gatherer-instinktini ovat valloillaan. Sopivasti on myös kansainvälinen kasvissyöntipäivä, eli tähän on hyvä laittaa muutamia vegaanireseptejä. Teimme viikonloppuna kaalilaatikkoa, jonka postasin myös Radio Helsingin blogiin, kun oli niin hyvät liput tarjolla (UMO):

Soija-kaalilaatikko
* 2 dl täysjyväriisiä
* 1 l kasvislientä
* 700 g keräkaalia (silppuna)
* 1 sipuli (silppuna)
* 2 dl soijarouhetta
* 2 dl kauraruokakermaa
* suolaa
* meiramia, kolmipippuria
* 0,5 dl siirappia (päälle)
Keitä riisi kasvisliemessä, 25 min. Lisää kaali, keitä 10 min. Lisää ja sekoita kunnolla, sipuli ja soijarouhe, mausteet, sekä kaurakerma. Kaada voideltuun uunipataan. Kaada pinnalle siirappia. Anna hautua uunissa yli tunti, kunnes neste on imeytynyt.

Tähän aikaan vuodesta kaali on tuoretta, hyvää ja halpaa! Soijakaalilaatikko maistuu vaikka puolukkasurvoksen kanssa selvästikin myös lihansyöjille (tahtovat ottaa sitä kotiinkin, kun teimme kolminkertaisen annoksen, sillä kaali oli niin suuri!).

Ajelin kuplavolkkarilla Jyväskylästä Keuruulle päin. Kuplavolkkari maastoutui tähän vuodenaikaan todella hyvin, ruska on mahtava ja puut ovat oranssinkeltaisia! En metsästä löytänyt marjoja tai muita sieniä kuin kanttarellit, joka joku oli jättänyt aamupäivällä kannolle. Ja niinpä vegaanireseptini jatkuvat:

Kukkakaalia ja porkkanaa kanttarellikastikkeella (yhdelle tai kahdelle)
Höyrytä kypsäksi (puolikas) kukkakaali ja pari porkkanaa.
Tee samaan aikaan kanttarellikastike:
* 1/2 sipuli
* oliiviöljyä
* (pieni) valkosipulinkynsi
* muutama kanttarelli
* kauraruokakermaa desin verran
* mustapippuria ja suolaa
Kuullota sipuli. Lisää sienet ja paista niitä vähän. Hauduta/keitä vähän kannen alla niin kaurakerma keittyy kasaan.
Kaada kastike lautasella kukkakaalin päälle, ja eikun syömään!

Lisäksi tällä viikolla tuli testattua tämä netissä suosittu omenapiirakkaresepti. Eikä valittamista ollut. Tämän voi siis tehdä myös aivan maidottomana.

Viime viikolla lohdin pannulla kaalista, sipuleista ja porkkanoista erilaisia thai-vaikutteisia ruokia, nuudeleilla tai valmiilla kääryleillä - ja tietysti soijalla. Tuli muuten tehtyä tosi edullisia illallisia.

Vegaaniruokaa todella on monenlaista, ja monet tavalliset maitotuotteet voi korvata kaura- tai soijatuotteilla. Sitten ei tarvitse huolehtia niin ilmastonmuutoksesta, ympäristön saastumisista kuin laktoosi-intoleranssistakaan!