Tänään lauantaina oli niin kaunis keväinen päivä, että! Poskeni punottavat hieman pitkän kävelyn ja terassilla nautitun kahvin jälkeen (kollegani kävi ekaa kertaa kolmeen viikkoon Pestissä...). Tonavan tulvatkin hieman hellittivät. Alimmainen rantatie tosin ei ollut iltapäivällä vielä lähelläkään vapaa vedestä, ja 2-ratikka kulkee yhä vain osan rannasta.
Kun iskä oli täällä keskiviikkona ja torstaina, satoi lähes jatkuvasti. Perjantaina helpotti. Kävin myös tutustumassa paikallisiin aktivisteihin. Niillä on ihan mukava tapaamispaikka. Attacilaiset tahtoivat muistopäivää kapitalismin uhreille, mutta semmoiseen aikaan, että myös mielenosoituksen järjestäminen olisi helppoa, eli että olisi tarpeeksi kesäistä. Niin, täällähän on sekä kommunismin että fasismin uhreille muistopäivät, ja ainakin muistomerkki onnettomuuksien uhreille. Tämäkin on tietenkin yhteisöntekoa ja -vahvistamista. Sen ja muistamisen politiikasta Budapestissa, jos kiinnostaa, voitte muuten tsekata hiljattain ilmestyneen juttuni Transit-lehden verkkoversiossa.
Lauantaista sunnuntaihin iltaseitsemään - jolloin vaalipaikat suljetaan, on tauko kampanjoinnista. Kaupunki on kuitenkin täynnä kylttejä ja mainoksia, ja tekstarivaalimainokset kiertävät. Paikallinen politiikan analyysin toimisto väitti, että on se vähän harmi, että viimeiset vaaleja edeltävät mielipidekyselyt on tehty jopa 10-15 päivää ennen vaaleja. Silloin olivat puntit tasan, noin 45 prosenttia molemmilla puolueilla.
Mitäpäs muuta niistä osaisin tässä vaiheessa sanoa ennen huomista kello 19, jolloin seuraavat mielipidekyselyt paljastetaan? Anekdootteja toki riittää. Näin sitäpaitsi verkossa Orbánin ja istuvan pääministerin Gyurcsányn keskiviikkoisen keskustelun, ja kuten kaikki (paitsi pari?) tiedotusvälineet kertoivat, nykyinen pääministeri oli paljon entistä parempi. Lopulta kuitenkin näidenkin vaalien kysymys on klassinen: kuka viitsii mennä äänestämään huomenna? Luvattiinko tänne jopa liian hyvää säätä?