Tässä siis kaikkein uusin versio, jota on siis terävöitetty ja sitten editoitu kovasti. (Kiitos Tiinalle editoinneista!) Kuulemma olen optimistinen valehtelemisen lopettamisen onnistumisen suhteen. Näin voi tietenkin olla, mutta tässä Ferillä, joka ei siis ole sinänsä suuri sankarini, ei näyttänyt olevan muitakaan vaihtoehtoja.


Fantasia menestyvästä Unkarista aiheutti vallankumouksen humun ja krapulan

Talouden rappio toi totuuden ajan Unkariin

Pääministeri Ferencs Gyurcsányille Unkari on "vitun maa", jossa hän on valehdellut "yötä päivää", siitä lähtien kun aloitti vastuullisessa tehtävässään puolitoista-kaksi vuotta sitten. Pääministeli valehteli siksi, että hänen puoleensa ja hallituksensa voittaisi vaalit huhtikuussa 2006. Hän tunnusti valheen puolueväelle jo toukokuussa 2006 selittääkseen, miksei vaalilupauksia voida pitää. Unkarin talous on ollut rappiolla vuosikaudet. Puheen vuotaminen julkisuuteen syyskuussa romutti fantasian menestyvästä Unkarista. Tämä aiheutti kovimmat mellakat Unkarissa vuoden 1989 jälkeen.

Mistä kaikki sai alkunsa? Miksi pääministeri valehteli? Miksi hän tunnusti? Ja miksi Unkarin mellakat alkoivat? Minkä takia koko jupakka nimettiin vallankumoukseksi?

**

Tuoreet tapahtumat herättivät vallankumouksen muistoja. Unkarin 1956 tapahtumien juhlavuoden vietto ehdittiin jo aloittaa. Myös 1989 vallankumousta muistettiin. Mutta kenen vallankumous tämä olisi?

Oikeisto ja nuoriso, jotka mellakoivat Budapestissa ja muissa unkarilaisissa kaupungeissa, on vain "vallankumouksen" yksi puoli. Se, että sosialistit nähdään oikeistossa kommunistien perijöinä, antoi pontta vallankumouksellisuudelle. Mellakoimaan tuli "jalkapallohuligaaneja", uusnatseja ja "tavallisia" oikeistolaisia sekä elitistisestä politiikasta syrjääntyneitä nuoria. Mielenosoituksia järjestettiin, lähes poikkeuksellisesti, paitsi Budapestissa myös Unkarin muissa kaupungeissa.

Sekä 1956 että 1989 oli lopulta kyse reformivallankumouksesta. Pääministeri Ferenc Gyurcsányi peräänkuulutti huhtikuun puheessaan uudistuksia: on tunnustettava, että maan asiat ovat huonosti ja lopetettava valehteleminen, että talous voidaan panna kuntoon. "Reformi ei tarkoita sitä, että muut vaihtavat puolta. Reformi ei tarkoita sitä, että astumme esiin ja sanomme kansalle mantran. Reformi tarkoittaa sitä, että mekin jatkuvasti tiukassa paikassa uudelleenarvioimme kaiken sen, mitä tähän asti ajattelimme ja teimme."

Unkarin menestyminen on maata ja sen kansalaisten yhteenkuuluvaisuutta ylläpitävä fantasia. Psykoanalyyttisesssä ajattelussa fantasia-rakenteeseen kuuluu, että vaikka se tiedettäisiinkin epätodeksi, siihen uskotaan. Kaikki Unkarissa tiesivät, että poliitikot valehtelevat. Keväänkin vaaleissa moni sanoi äänestävänsä "rosvoja murhamiesten sijaan". Valheen tunnustaminen paljasti fantasian demokraattisesta ja menestyvästä Unkarista harhakuvaksi.

Mellakat alkoivat. Fantasian romahdettua kansalaisia ja poliittista eliittiä yhdessäpitävä voima purkaantui. Uudeksi fantasiaksi nousi vallankumous, jolla on tärkeä merkitys unkarilaisessa kansallisretoriikassa. Vuosien 1848, 1956 ja 1989 vallankumousten perinteitä vaalitaan jatkuvasti julkisissa puheissa ja symboleissa. Ne muistettiin kaaoksen hetkellä.

**

Syy "vallankumoukseen" ja valehteluun on myös poliittisen kentän selkeä kahtiajakautuneisuus. Polarisaatio syntyi 1990-luvun lopulla. Toisella puolella ovat sosialistit ja liberaalit, toisella Viktor Orbánin Fidesz sekä vuoden 1990 vaalit voittanut MDF ja muut pienet oikeistopuolueet. Vasemmisto-oikeisto -ajattelu on Unkarissa lähinnä symbolista. Vasemmistopuolueet ovat talousuudistajia. Oikeiston suurin puolue Fidesz on perinteisesti "vallankumouksellinen" puolue, joka on muuttunut liberaalipuolueesta kansalliseksi oikeistoksi ja lopulta "riistokapitalismin" populistisiksi vastustajiksi.

Vastakkainasettelu on niin jyrkkää, että vallanvaihdoksiinkin viitataan vallankumouksina. Silloin politiikka ja eliitit byrokraatteja myöten vaihtuvat.

Gyurcsányi ennakoi toukokuun puheessaan, että kansa vielä mellakoisi kadulla. Hän omaksui karskin kansanomaisen tyylin ja kiroili. Omat, yhteiset ja oikeiston vaalisloganit: "Uusi Unkari", kehitys, maan rajojen ulkopuolella oleva unkarilaisvähemmistö ja kirkko olivat "joutavia teemoja". Oli uudistettava talous – hänen johdollaan.

Pääministerin tapa puhua halventavaan sävyyn Unkarista oli uutta ja vallankumouksellista. Ylpeyttä kotimaasta, sen kielestä ja kulttuurista on maassa pönkitetty ja hyödynnetty politiikassa. Kukin puolue idealisoi kansaa etenkin vaalien alla. On siis järisyttävää, että pääministeri käyttää toistuvasti suosituinta kirosanaa viitatessaan Unkariin: on aika panna tämän "vitun maan" asiat kuntoon!

Tyypillistä Unkarin politiikalle avoimen vastakkainasettelun lisäksi on negatiivien kampanjointi, vastapuolen panettelu, valheet ja niistä syyttäminen politiikan keinoina. Vastuun ottaminen valehtelemisesta on syyttelyjärjestelmän vastaista.

Toisaalta juuri ennen huhtikuun vaaleja pidetyssä ratkaisevassa TV-debatissa Gyurcsányi löi oikeistojohtaja Orbánin 3-0 osoittamalla, kuinka tämä on valehdellut ja valehtelee. Valehtelu oli piilevä vaaliteema. Nyt pääministeri itse myönsi valehdelleensa.

**

Miksi Gyurcsányi valehteli – ja tunnusti? Aiemmin kesällä oli jo käynyt ilmi, että pääministeri ja talousministeri valehtelivat Unkarin budjettivajeesta ennen vaaleja. Jos talouden todellinen tilanne olisi käynyt ilmi, olisivat hallituspuolueet menettäneet vallan. Vielä kesällä 2005 erään mielipidetoimiston mukaan sosialisteja olisi äänestänyt vain 18 prosenttia unkarilaisista, mutta nyt voitto vietiin kotiin reilusti kaksinkertaisella kannatusprosentilla.

Gyurcsányi tunnusti, selittääkseen puolueväelle (ja puheen vuodettua koko kansalle), miksi valehdeltiin ja miksi vaalilupauksia ei voida pitää. Vaikka oikeisto lupasikin enemmän, populistisia ja perusteettomia lupauksia tehtiin vasemmallakin.

Puheen tultua julki Gyurcsányi korosti, että kaikki muutkin valehtelivat. Kommunismin jälkeinen politiikka piti uudelleenarvioida. Polarisaatiossa pelattiin "omille". Omia virheitä ei voinut näyttää eikä sisäsiä kiistoja paljastaa, ettei vastapuoli saisi etulyöntiasemaa. Oli väitettävä, että maalla menee hyvin, ja homma on hanskassa.

Unkarin piti olla mallioppilas myös päästäkseen jäseneksi EU:hun. Saa nähdä, miten käy muissa uusissa EU-maissa, kun pintaa raaputetaan esimerkiksi vaalien ja uuden hallituksen kautta.

Oppositiojohtaja Orbán vastasi, että vain Gyurcsányi valehtelee. Unkarissa ja unkarilaisissa, eikä (oikeisto-)poliitikoissa ole mitään vikaa. Fantasia kestäköön.

Ja kukapa ei olisi epäillyt pääministerin rehellisyyttä. Gyurcsányi, Unkarin rikkain mies, entinen kommunistisen nuoristojärjestön aktiivi ja 1990-luvun bisnesmies, valittiin puolitoista vuotta ennen vaaleja hallituksen johtoon nuoreksi ja dynaamiseksi keulakuvaksi. Osa sosialisteista uskoi "Ferin" puhtauteen. Etenkin liberaalit vain toivoivat, että mahdolliset hämäräperäiset bisnekset tulevat esiin vasta vaalien jälkeen. Toistaiseksi skandaaliksi on paljastunut vain Gyurcsányin julkinen toiminta.

Unkarin paikallisvaaleissa lokakuun alussa selviää, kuinka paljon valehteleminen vie ääniä sosialisteilta, pureeko hallituksen suorasanainen linja, ja osaako mielipidemittauksissa jo johtanut oikeisto pelata skandaalilla.

Jos Gyurcsányi onnistuu pysymään vallassa ja muuttaa politiikkaa, hän on valinnut hyvän strategian. Talouden huononeva tilanne ei antanut muuhun pelivaraa sosialisteille ja liberaaleille, joiden hallitus oli huhtikuussa valittu toiselle kaudelle ensimmäisenä vaalien jälkeen jatkavana hallituksena sitten vuoden 1990 uudistusten. Kuka tahansa valtaa pitää, pelkkä vallankumous tai muutos sinänsä ei riitä pysyväksi yhdistäväksi voimaksi Unkarissa.