terveiset jyväskylästä unkarin kansallispäivänä.
minun päiväni on mennyt rauhallisesti: olen aloittanut kaupunkikulttuuripolitiikan luennot, tehnyt byrokratiaa ja tavannut mukavia kollegojani täällä laitoksella. opiskelijatkin näyttivät varsin tyytyväisinä lähtiessään tänään kotiin ja lukemaan neljää artikkelia. toivottavasti huomisen luennon ja seminaarin jälkeen tämä fiilis säilyy.
---
toisin on erään unkarilaisen nuoren miehen kanssa. häntä on poliisi etsinyt syyskuun mellakoiden, 20.9. jälkeen, ja niin vain kävi, ettei malttanut pysyä poissa pääkaupungin hulinoista kansallispäivänä - jolloin on tapana äärioikeiston (ja vähän muidenkin) mellakoida. jäi kiinni, kertovat uutiset.
budapestin liberaalia pormestaria, jonka 15.maaliskuusta puheista kertova tieteellinen artikkelini ilmestyi viime kesällä, on taas heitetty munalla tullessaan perinteiseen tapaan petöfin patsaan juureen puhetta pitämään.
oikeistolainen presidentti puolestaan käytännössä boikotoi juhlapäivän viettoa, pääministerille buuattiin ja oikeistopolitiikat puhuvat kansa(kunna)n voiman yhdistämisestä ja sen näyttämisestä demokratian juhlapäivän kunniaksi. siis myös lontoon ex-professorini george/györgy schöpflin.
MS kyseli toissapäivänä tässä blogissa, että tapahtuuko mitä 15.9. olisi pitänyt nähdä se kommentti ja vastata, että kyllä: pitkään on ollutkin mielessä, että pitäisi kirjoittaa unkarista - päivälehtiinkin olisi voinut tarjotella, mutta kun ei millään ole ehtinyt. jyväskylän kurssi ja helsingin konferenssin järjestäminen ovat vieneet aikaa - ja samoin ne vielä tekemättömät työt. ja mistäs muusta tässä on kyse kuin politiikan polarisaatiosta unkarissa: omasta erikoisalastani!