terveiset ensi vuoden euroopan kulttuuripääkaupungista sibiusta!

saavuimme perjantaina tänne yöjunalla. tietenkin junayhteyksissa oli ongelmia, ja jouduimme vaihtamaan seitseman kertaa junaa 24 tunnin matkallamme - suunniteltujen viiden vaihdon sijaan. onneksi kuitenkin ehdimme yöjunaan. vaikka oikeastaan ei olisi haitannut olla wienissa yötä.
lauantaina teimme kenttätyötä kiertämällä ympäri kaupunkia. ensin menin yksin kameran kanssa. uskomatonta kuinka paljon täällä on kunnostettu taloja, ja mutta kuitenkin vanhan ydinkeskustan ulkopuolella uuden kuoren saaneita taloja on vain muutama kadulla. sosialistista menneisyyttä ei tietenkään ole kukaan innostunut kunnostamaan, mutta 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen talot kiinnostavat.
sunnuntaina vietimme päivän luonnossa karpaateilla. kävelimme yhden saksalaiskylän, yhten romanikylän ja lopulta romanialaiskylän läpi - ja välillä kiipesimme ylämäkeen. oli oikein upea reissu, kauniita maisemia ja hyvää seuraa. meitä opasti paikallisen arkkitehtuurikammarin puheenjohtaja - tosi hyvä tyyppi, ja innostunut projektistamme.
tänään olemme tavannet euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelman vetäjän. kohta tapaamme kaupunginarkkitehdin, joka renovaatioprojektin kantava voima. hän on unkarilaista vähemmistöä, jota sibiussa ei ole juurikaan ole - se on transylvanian kaupungeista kaikkein saksalaisin.