Kirjoitan junassa matkalla Jyväskylään kokonaiseksi viikoksi. Viime viikonloppuna olin tosi tehokas: muun muassa vaihdoin kukkien ruukut. Kaikkein herkkähipiäisimmän laitoin altakasteluruukkuun, joita pyysin iskää tuomaan kai synttärilahjaksi. Sunnuntaina kävin ostamassa tunnelista pussin lisää multaa, mutta sekään ei riittänyt isoimpaan altakasteluruukkuun. On kevät. Aurinko paistaa. Ja viime keväänä näitä joitakin kasveja piti kastella päivittäin. Nyt siihen ei ole mahdollisuutta. Etenkin kun on matkojakin edessä.

Paistoin myös lampaanviulun, jonka ostimme isäni kanssa vuosi sitten, muuttaessani ja rempatessamme pääsiäisenä. Tarkoitus oli paistaa se uudessa kodissa, mutta tammikuiseen pakastimensaantiin saakka se oli Tiinan pakkasessa. Pelkäsin, että pakastaminen olisi jo pilannut lihan, ja tietäessäni, että olen hurjat viisi yötä kotona, otin lampaan ulos. Sitä pääsivät syömään lampaan ostaja naisystävineen, veljeni perheineen ja Tiina ja Eeva. Lihaa riitti pakkaseen.

Toki olen kasvissyöjä, mutta teen poikkeuksia riistan suhteen, ja noin kerran kahteen vuoteen paistan lampaanviulun tai jotain muuta vastaavaa. Se on hyvä muistutus siitä, että lihansyönti ei kannata. Voisihan ihminen syödä jo itse soijaa ja vihanneksia ja elää niillä, eikä odottaa, että eläin ensin syö ne, vaan aikaa tuhlautuu muutenkin paljon. Samassa ajassa kun poistin kalvoja sun muita olisin perannut ties kuinka kummallisia kasviksia. Menin aamulla yhdeksältä kauppaan ostamaan lisää valkosipulinkynsiä, ja kun lammas oli valmis uuniin, kello oli jo puoli yksitoista. Söimme lauantaina puoli neljältä. Kiirehdime katsomaan kuinka Oulun Kärpät pudottivat Jokerit jatkosta.

Alla muutama resepti; kermaviili-suklaakakusta tuli tosi hyvää!

Pääsiäislammas
- Lampaanviulu, mieluiten kotimainen ja luomu (poista ylimääräiset kalvot)
- Yksi iso tai puolitoista pientä valkosipulia (kuori ja halkaise kynnet, tee puukolla reikiä lihaan ja iske sinne lihaan)
Iso paistopussi (iske lammas sinne, ja heitä seuraavat ainekset sekaan, ennen uuniin laittamista leikkaa ylimmäinen kulma auki, jotta ilma kiertää)
- Fariinisokeria 1-2 ruokalusikallista
- Minttua 1/3 purkillista)
- Tilkka punaviiniä (jos on)
- Kahvia
- Suolaa

Paista puoli tuntia 220 asteisessa uunissa, ja sitten kauan (ainakin neljä tuntia) 100 asteessa kunnes liha irtoaa luusta.

Niin ei se sen kummempaa ollut. Lisukkeeksi ensimmäisenä päivänä tein mozarella-risottoa.

Mozzarellarisotto
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 rkl tai enemmän oliiviöljyä
kiehauta valkosipulit öljyssä, ja ota pois, lisää:
- 4 dl risottoriisiä (kuullota öljyssä!)
- vettä
- kasvisliemikuutio
- laakerinlehti
anna kiehua, ja lisää, noin 10 minuutin kuluttua:
- puoli pussia pakastevihanneksia (100-200g?)
anna kiehua noin 10 minuuttia vielä ja lisää:
- tuore mozzarella
anna mozzarellan sulaa, lisää:
- mustapippuria

Lampaan kastike
ota liemi talteen paistopussista, lisää:
- desi tai pari kermaa
liemen määrästä riippuen
- 1-2 ruokalusikallista perunajauhoja kylmään veteen liuotettuinta
sekoita huolellisesti, kun suurustuu, älä enää keitä.

Suklaakakku
tämä syntyi, kun aloin soveltaa väärin netissä olleita ohjeita, ja päätin ottaa ohjeen talteen, aika vaalea kakku, voi harkita lisäävänsä suklaata tai kaakaota.
- 200g leivontamargariinia
- 2 dl sokeria
vaahdota
- 3 munaa
lisää yksitellen vaahdoksi
- tölkki kermaviiliä
- tl vaniljasokeria
Sekoita. Siivilöi toiseen kulhoon:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 2 rkl kaakaota
- 2 tl leivinjauhetta
Yhdistä tasaisesti voi-sokeri-muna-kermaviili-vaahtoon. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 170 asteessa noin tunnin verran, kunnes kypsää.
Täytä aprikoosimarmeladilla/hillolla (1-2 dl) ja kermavaahdolla (2 dl)

Nauti hyvässä seurassa!

[Myöh. huomio: ja pakasta jämät, ainakin liha ja risotto kestivät hyvin pakastamisen!]