Loistavasti onnistuneen Vapaus valita toisin -tapahtuman jälkeen pääsin Budapestiin sunnuntaina. Heti maanantaina oli projektimme seminaari ja minulla esitelmä poliittisesta polarisaatiosta ja konsensuksesta. Ja tietty vaaleista, josta viikko sitten tein tiukaa analyysia. Ja heti maanantai-iltana tuli projektillemme kutsu suurlähettilään puheille, hän tietenkin halusi tietää Unkarin politiikasta. Mukava juttutuokio.

Tosi kotoisaa ja kiva olla taas täällä, vaikka sainkin Collegiumin vierastalon huonoimman asunnon vaikka minä (tai projekti, sillä siihen päivärahat menevät) maksan siitä omaisuuden. Olin reipas ja valitin, ettei nyt näin voi olla. Juhannuksen jälkeen pääsen muuttamaan kahdeksi viikoksi hyvään asuntoon. Ehkä lähden käymään Wienissä viikonloppuna, siellä olisi kiinnostava konferenssi väkivallan kasvoista.

Kävin juuri kaupassa, jonne pääsin vasta vähän ennen sulkemisaikaa. Nytpä tiedän, että Magyar gárda - paikallinen romaneja kiusaava suojeluskuntaliike - on voimissaan. Vartioiden määrä oli noussut, he olivat entistä bielä agressiivisempia. Itsetunto leveällä kuin jättimäinen purje. Pelottavaa ja ärsyttävää.

Tein unkarilaista kasvisruokaa ja sitten vihdoin saapui matkalaukkukin. Ihanaa!

Ruoka, yhdelle, tai pienemmin kahdelle: Paistetaan hiljalleen pannulla: puolikas sipuli, valkosipulin kynsi, jonkin verran voimakasta vihreää paprikaa, sieniä. Lisätään: hapankaalia (jossa on punaista paprikaa), suolaa, paprikatahnaa (Piros Arány) sekä lopuksi kermaviiliä. Haudutetaan hetki. Maistui hyvältä paahtoleivän päällä.