596274.jpg
bauhaus kolleg on kokenut vastoinkäymisiä tämän vuoden euroopan kulttuuripääkaupungissa sibiussa, mutta show goes on. matkaamme sinne vasta teatterifestivaalin jälkeen (sen johtaja teki oharit. asiaamme ei auttanut se, että ja parin päivän sisällä työnsä joutuivat jättämään meitä tukenut paikallisen museon kuraattori - romanian kentien johtava nykytaiteen kuraattori - ja kas kas kesken kulttuuripääkaupunkivuoden kaupungin tiedottaja).
ehdotan, että teemme interventiomme kaupunkitilassa tämänkaltaisissa asuissa (kuvan esimerkki täältä). selässä teksti cultural worker - lucrâtor cultural.
tällä viittaisimme postfordistiseen eurooppaan, jossa kulttuurituotannon uskotaan ottavan perinteisen teollisuuden paikan.
asuvalinnalla ajaisimme hieman ironisesti mutta vakavasti takaa sitä, että kulttuurityöläisten pitäisi yhdistyä. (tiedetyöläiset mielestäni lasketaan kulttuurityöläisiin: lisään jälleen linkin tatusotu-blogiin) aikaansaannokset pitäisi nähdä työn tuotoksiksi, ja niistä pitäisi saada palkkaa. kulttuurityöläinenkään ei käytä uniformuaan 24-tuntia päivässä, eikä tee jatkuvasti ilmaiseksi työtään. ei, vaikka se kuinka olisi parhaimmillaan inspiroivaa. eikä, vaikka inspiraatio saattaisi tulla varsinaisen työajan ulkopuolella. työn kutsumista sattuu varmaan muissakin ammateissa.
kiinnostavaa olisi nähdä miten työläinen, lucrâtur puree vuoden 1989-jälkeisessä romaniassa. massateollisuuden ja fordismin jälkeinen aika ei toki aina ole helposti käsitettävä 'ajanjakso' muuallakaan euroopassa.
olisikohan tämän blogin lukijoilla kommentteja ja argumentteja, jotta projekti paranisi?