Tänään oli hieno päivä! Muutenkin kuin auringonpaiste ja toistakymmentä astetta lämmintä! Uskaltauduin Euroopan Parlamentin kirjastoon, jossa sain taas upean opastuksen arkiston ihmeisiin. Sain mukaan tikulla melkolailla dokumentteja. En tutkijana ole mikään arkistohiiri, vaikka nettiarkistoja (myös EU:n) käytänkin. Tämä oli hyvä ja avartava keikka.

Sen jälkeen söin Schumann-rakennuksessa pikaisesti lounaaksi palan kasvispiirasta (joka maksoi vain euron, aika hyvä työpaikkaruokala, kun isommat lounaat ovat 4 euroa, kaupungissa lounasmenu on helposti yli 10 euroa) ja ajattelin, että tässäpä toinen hyvä syy tulla uudestaan! Tosin Schumann-rakennukseen suunnitellaan uutta kansalliskirjastoa (joka taas on keskustassa), ja tämä viimeinen osa 60-luvun modernismista muokata pois sen tieltä. Se on muuten Luxembourgin EU-kaupunginosan Kirchbergin ensimmäinen rakennus.

Oli hämmentävää nähdä Eurooppa-aukio, josta olen pitänyt papereitakin, mutta jota en ole nähnyt valmiina. Kolme vuotta sitten se oli vielä aika alkutekijöissään. Kesällä siihen avattiin uusi luksushotelli, jonne menen kahdeksi yöksi viikonloppuna (se maksaa muuten saman verran kun tämä lentokentän vieressä oleva studio, omakotitalossa, jossa on neljä asuntoa kerroksessaan: yksi joka huoneessa).

Aukio oli nyt tosi pienen oloinen, kun ennen avoin kulma, josta on näkymä vanhaan kaupunkiin eli keskustaan, on rakennettu kiinni. Melia on vielä semmoista antiarkkitehtuuria, joka tavallaan muuttuu pelkäksi kallioksi ja toisaalta imee itseensä virtaa mattapintaisena harmaana möhkäleenä, että se muuttaa aukion dynamiikkaa.

No, Fonds du Kirchbergissä minulla oli toinen erinomainen tapaaminen. Marianne Brausch kertoi uusista suunnitelmista, ja muutenkin tämän säätiön - joka minun tutkimuksissani on kulttuuripoliittinen toimija - toiminnasta. Juttelimme päälinjoista ja kaikenlaisesta muusta. Aivan loistavasti uudistetaan juuri niiden kysymysten tiimoilta, joita tutkin. Kyllä tästä vielä hyvä tutkimus tulee. Saa nähdä milloin se ja suunnitellut uudistukset Kirchbergille lopulta valmistuvat, mutta onneksi molemmilla on etappeja matkalla!

Lähdin Kirchbergiltä lähes kymmenen ylimääräisen kilon kanssa. Kävin ottamassa puuttuvista vuosikertomuksista kopiot kansalliskirjastossa ja sitten menin postiin. Rakkaani saa 7 kilon paketin, jota hänen on turha avata... Vaikka se maksoikin tähtitieteelliset 35,35 euroa (nyt ymmärrän miksi paketinhintoja ei ollut missään näkyvillä), postissa käynti kannatti. Olen täällä 15+10 kilon kanssa, joka sinänsä on riittävästi raahattavaa vaikkei sinänsä paljoa, mutta myös saman verran kun Ryanair antaa minun ottaa mukaan...