Huomasin äskettäin, että nettielämäni on aika hyvin neljän kulttuurin keskellä. Pidän yhteyttä Englantiin, josta tietenkin viimeisen kahdeksan vuoden aikana on tullut yksi kotimaani, kuuntelemalla BBC radiota netissä (erityisesti kanavia 6music ja Radio2, joisa taytyy mainostaa Stuart McConien Freak Zonea kaikille progefaneile) ja katsomalla päivittäin Channel4:n uutiset. Tämä blogi tietenkin pitää yhteyttä Suomeen, perheeseen ja suomea puhuviin kavereihin (kiitos Árpád kommentista), niin ja silloin tällöin kuuntelen Radio Helsinkiä.  Itävältaan pidän yhteyttä kuuntelemalla FM4-kanavaa, joka soittaa vaihtoehtoista nuorisomusiikkia - valtion radiokanava, joka lähettää ohjelmia kahdella kielellä, saksaksi ja englanniksi. Luen unkarilaisia lehtiä instituutissa, ja kunhan väikkäri valmistuu, ajattelin katsoa myös telkkaria (en välitä paikallisista radiokanavista). Majatalossamme on sellainen yleinen viereisessä huoneessa.
Monesti meitä ulkosuomalaisia, ja etenkin tämmöisiä reissuliisoja kuin minä, kutsutaan juurettomiksi. Huvittavaa! Minulla ainakin on paljon juuria. Tietenkin vuosien varrella moni juttu muuttuu. Esimerkiksi kielitaidot paranevat ja heikentyvät. Olen oppinut arvostamaan uusia juttuja ja tekemään asioita uusilla tavoilla.

Keskieurooppalaistuttuani päätin sitten eilen opetella tekemään knödeleitä Itävallasta ostamani pikkuisen keittokirjan mukaan. Ei tullut nöödeliä, tuli leipälettu. Mutta hyvä sellainen. Taikinassani oli nimittäin liian paljon nestettä, kuiva leipä oli jo loppu ja mitä luulin kaupassa korppujauhoksi olikin leipäjauhoa. Päätin, että paistan sen kuin omeletin tai paksun letun. Mikä innovaatio! Suosittelen. Resepti kierrättää vanhat leivänjämät: sopii köyhille opiskelijoille tai tutkijoille, kuten minä.
Empun leipäletut (n. neljä isoa lettua, tai monta pikkulettua)
Murretaan kulhoon noin ison ranskiksen tai kahdeksan sämpylän verran vanhaa, jopa jo kuivaa leipää (en tiedä miten tiukka ruisleipä soveltuu) pienissä paloissa
lisätään n. puoli litraa lämmintä maitoa (knödeliin 3dl)
- annetaan seisoa imeytymässä n. 25 min
- sekoitetaan kunnolla mössöksi
Lisätään tarpeeksi suolaa, hieman muskottipähkinää ja mustapippuria
Lisätään viisi munaa ja niiden mukaan kolme ruokalusikallista jauhoa (kokojyvä käy hyvin) ja
persiljaa (mieluiten tuoretta, mutta kuiva tai pakastettu käy hyvin) ja korppujauhoja*
- sekoitetaan taas kunnolla ja annetaan levätä vielä n. 20 min.
Paistetaan keskilämmöllä paistinpannulla n. sentin tai puolenstoista paksuna lettuna.
(*Korppujauhoilla säädellään vetisyyttä. Jos käyttää vähemmän maitoa saa ehkä tiukan taikinan josta sitten märin käsin pyöritellään palloja, jotka paistetaan suolavedessä - varaa n.3 litraa - 15-20 min.)
Alkuperäinen resepti suosittelee Semmelknödeliä lisäkkeenä 'kaiken villin' kanssa, esimerkiksi kermaisen sienikastikkeen. Letut maistuvat myös sellaisenaan.