Yleisön pyynnöstä (?) selvittäisin vielä tuota mielenosoitusasiaa. Siis tämä Operabál on sellainen uusaristokraattinen juhla, jossa mm. esitellään nuoret neidot ja herrasmiehet muulle high-societylle. Käykääpä vaikka englanninkielisellä webbisivulla. Katubileemme eivät siis ole oopperaa vastaan. Ja olemme tietoisia siitä, että monet järjestäjistä ovat osa eliittiä.
Olemme kuitenkin tietentahtoista elitismiä ja uusaristokratismia vastaan järjestämässä katubileet, joihin voi tulla kuka tahansa syömään voileipiä jne., ja nostamassa kissaa pöydälle mm. siitä, että a) nyky-Unkarissa elvytetään antidemokraattisen aikakauden arkaistisia traditioita - tämä toki ei ole ainoa, b) on olemassa ihmisiä, jotka voivat maksaa tavallisen työläisen kuukauden palkan lipuista, jotka ovat itsessäänkin hierarkisoitu, niin että joillakin on vapaa pääsy kaikkialle toisilla ei, ja c) sen sijaan, että rakentaista pientä elitististä yhteisöä voisi samalla rahalla tehdä paljon laajemmin yleishyödyllisiä asioita, kuten esimerkiksi auttaa Budapestin köyhiä ja kodittomia.
Vaikka kuinka olisin osa eliittiä, en siltikään tahtoisi sitä alleviivata tuolla tavalla ja kannattaa eliitin sulkemista niin, että sinne esitellään nuorisoa ja siellä paikan saamiseksi pitää osallistua tiettyihin 'rikkaiden ihmisten bileisiin' kuten Operabáliin. Esimerkiksi itsenäisyydenpäivän presidentinkutsuille sentään saadaan ilmaiset kutsut omien meriittien perusteella.