no niin, aurinkoinen sää jatkuu. vähän melkein liiankin kuuma, yli +30'C näin äkkiseltään, mutta yritän olla valittamatta. olo on rautakapseleiden ansiosta vähän parantunut: kiitos kaikille huolenpidosta. vähän hankalaa on kun pitää ajoittaa ruokailut niiden kapseleiden mukaan, tai siis silleen, että pitäisi kahden tunnin tauon syömisessä ennen ja jälkeen kapselia, mutta sitten pitääkin heti syödä, sillä muuten tulee maha kipeäksi. mutta nyt vaan sushia poskeen ja basilikaa (Finelin sivuilla on listoja ruuista, joissa on eniten). kuulin eilen, että pinaatin rauta-arvot ovat myytti, jotka johtuvat alunperin laskuvirheestä.
--
se anemiasta. jalkapallokisat ovat alkaneet, ja vihdoin täällä on sitä "suuren urheilujuhlan tuntua". kaikkialla ravintoloissa ja baareissa on telkkareita tai laajakankaita, joista matseja voi katsoa. tosi mukavaa!
kävimme perjantaina cafe moskaussa kuuntelemassa livekommentointia, ja se olikin tosi hyvä mesta, paitsi, että se on muuttunut puma-sentteriksi, josta saa mm. vain kallista becksin olutta. lauantaina iskän kanssa katsoimme ekan matsin kotona, sitten seuraavat naapurustossa eri baareissa. ja sunnuntaina turisteilun ohessa kävimme ku'dammilla katsomassa ensimmäisen, toisen jalkapallon fani/festari-alueella tiergartenissa ja kolmannen prenzlauerbergissä. eilen matsit jäivät yliopistojuttujen takia vähemmälle, näin ohimennen kahden matsin loppuratkaisut (viimeisen alternatiivisessa tachelessa), ja tänäänkin ennätän nähdä vain viimeisen. festarialue oli kyllä näkemisen arvoinen paikka: paljon väkeä jne. ja kojuja ja skriinejä, joista matseja voi katsoa. taidamme yrittää mennä sinne huomisiltana katsomaan saksan matsia. tunnelma pitäisi olla katossa, ja skriinitkin näkyä paremmin, kun aurinko ei paista niihin (se oli iltapäivämatsin ongelma).
kyllä on hienoa, kun voi istua terassilla myöhään iltaankin ja nauttia hyvästä seurasta, jalkapallosta ja ruuasta - eilen seminaarin jälkeen nautimme myös elsassilaisesta flammkuchenista (terkut marille: Berliner Republik -raflassa).
--
maanantaina kävimme iskän kanssa deutsche historische museumissa, jonne oli avattu uusi näyttely ja uusi peruskokoelma. minä näin vain sen toisen maailmansodan väestönsiirroista kertovan näyttelyn (jossa keskityttiin saksaan idästä tulleisiin sodan jälkeisiin pakolaisiin) ja loppuosan saksan historiasta. siinä vaiheessa se oli tosiaan jo saksa, mutta iskän mukaan myös tuhatvuotisen (tai mitä se nyt sitten olikaan?) historian alkuaikoina puhuttiin "saksasta".