pääsen vasta nyt blogaamaan, että meidän euroviisujen katsominen onnistui lopulta.
mukava turistiviikonloppu eva ja nadine tulivat kylään berliinistä: kävelimme georgiumin puistossa ja kävimme syömässä bauhausin kornhausissa elben rannalla.
(kuva Bauhaus Dessau)
korn2.jpg
illaksi riensimme lainaamaan TV:n bauhausista ja veimme sen kotiin. ei toimintaa. ei edes sen jälkeen kun haimme piuhoja ja antennin. epätoivoa.
onneksi olin investoinut 30 euroa USB-digiantenniin. sen ja kannettavani avulla teimme digi-tv-katsomon 10-kerrokseen hissin eteen. onneksi kotimme Porkkana on 11-kerroksinen, sillä 7-kerroksesta en saanut lähetystä kuulumaan.
sitten meitä olikin kahden saksalaisen ja itseni lisäksi 4 romanialaista, 1 ranskalainen, 2 turkkilaista, 2 valkovenäläistä, 1 britti, 1 portugalilainen ja onneksi 1 serbi katsomassa kisaa.
show oli hyvä. "what's that pink?" kysyttiin yhdessä vaiheessa. ilmoitin että tasavaltamme "self-acclaimed princess, a comedian". onks se aina tollainen? joo, on se. krisse, josta on ilmeisesti paljon puhuttu piti siis selittää. älkää kysykö DasErsten juonnosta: en osaa siitä sanoa yhtään mitään meillä oli ihan oma show, baari ja snacks included. ai niin ja ilotulitukset: niitä näkyi myös ikkunasta.
dessaussa oli 12.5. baarien elävän musiikin ilta. kuten sanottua euroviisut eivät tunnu olevan iso juttu ex-DDR:ssä.
--
seuraavana päivänä näimme bauhausin mestaritalot, jotka olivat tosiaan aika hienoja. ja joiden takapihalla tehtiin automainosta, jossa käytettiin myös aaltovaasia hiekkakakkumuottina. modernismia! kertokaa jos näätte kuvan jossain.
koska satoi, emmekä päässeet dessau-wörlitz puistoaluetta tutkimaan, ajoimme evan kanssa ferropolisiin. rautakaupunki on kuin moderni taideteos, mutta härvelit, joita siellä näkee ovatkin vanhoja rautamalmikoneita. ferropolis on osa euroopan teollisuusperinneverkostoa. toisaalta kaupungiksi nimeäminen on myös muistomerkki niille kaupungeille tai kylille, jotka tuhottiin malminkaivannan tieltä. nyt nämä avolouhokset on täytetty vedellä.
yllätys oli yli sata tuhatta vuotta vanha metsäelefantin luuranko museon takahuoneessa. se oli löytynyt malmia kaivaessa. hurjaa ajatella, että noin vanha kerrostuma, jossa myös olisi saattanut olla vaikka mitä muuta kiinnostavaa on jo lähes kokonaan poltettu taivaan tuuliin. täällä sachsen-anhaltissa se oli mustaa elbenkultaa, jota kaivettiin noin sata vuotta 1991 asti.