Tänä vuonna Münsterissä pidettävät ECPR workshopit ovat joka toinen vuosi järjestettävä eurooppalaisten politiikan tutkijoiden tapahtuma. Joka vuosi ohjelma on eri: nyt täällä on peräti kaksi sessiota populismista ja olen siinä, jossa populistit ovat vallassa. Tai siis joka käsittelee populisteja vallassa. Kaikki muut ovat kvantitatiivista tutkimusta tekeviä. Minä ainoana teen kvalitatiivistä ja oikeastaan teoreettista tutkimista. Ja se näkyy. Tietty tämä on ECPR-workshopeille ihan tyypillistä.

Sain kuulla, että se mitä tutkin ei ole populismia (en tosin ainoana), mutta tietenkinhän se on, jos käytetään tiettyä määritelmää - proffani Ernesto Laclaun. Se on muutenkin määritelmä, jota olen yrittänyt täällä korostaa. Ja entistä vakuuttuneempi olen siitä, että se on oikea populismin määritelmä. Kyllä täällä periaatteessa arvostetaan munkin lähestymistapaa ja kommentteja, mutta toinen ongelma on, että mukana on vain kolme ei-läntistä Eurooppasta käsittelevää tutkijaa, minä, puolalainen Olga ja saksalainen jatko-opiskelija, joka käsittelee Latinalaista Amerikkaa. Kaikki naisia. Italia, Itävalta ja Hollanti sekä Belgia dominoivat. Mutta ei se mitään. Niin ja sitten sain kuulla, että on olemassa "diskurssi" ja "todellisuus".

Jengi on ihan hauskaa - yhtään ikävää tai tylsää tyyppiä ei ole meidän workshopissa, mikä on mukavaa. Tuntuu siltä, että joka "ideologian" (ja tietty debattia on käyty siitä onko populismi ideologia) tutkijat ovat vähän erilaisia. Populismitutkijoiden keskuudessa nahkatakkien määrä on suhteellisesti suurempi kuin muiden. Populismitutkijat ovat myös aika meluisia ja karismaattisia tyyppejä: rentoja mutta tarvittaesssa jääräpäisiä. Ja luovat yhteisöä tehokkaasti ympärilleen.

Jouduin yhteisöstä jättäytymään eilen, sillä kävin vapaana iltapäivänä ystävieni Umutin ja Aronin kanssa retkellä Essenissä tsekkailemassa vuoden 2010 kulttuuripääkaupunkia. Oli tosi kivaa, sillä en ollut nähnyt heitä moneen vuoteen. Essenin kulttuuripääkaupunki oli työmaata. Asemanseutu aivan ylösalaisin, mutta pääsimme kuitenkin "maailman kauneimpaan museoon", Volkwang-museossa. Paluumatkalla piipahdan Essenissä vielä uudestaan.

Tänään edessä on viimeinen workshop-päivä. Palautin täältä vuokraamani pyörän eilen. Münster on kaunis pieni kaupunki, jossa pyöräillään paljon ja pyöräteitä on upeasti kaikkialla: aina selkeästi muusta liikenteestä erotettuna.