kävin eilen päivävisiitillä magdeburgissa sachsen-anhaltin pääkaupungissa. ja tokihan se oli elävämmän näköinen paikka kuin dessau. dessau on unelias pieni unesco-kaupunki. madgeburgissa on yliopisto ja paljon ostoskeskustilaa asukasta kohden. se muistuttaa dresdeniä leveine katuineen ja ratikkareitteineen. meillä dessaussa raitiovaunuille ei ole yhtä paljon tilaa, ja keskusta on vielä pienempi. miksi vertaan dresdeniin, joka on kuitenkin paljon isompi? siksi, että myös magdeburg oli sodan aikana pommitettu, eikä keskustaa sodan jälkeen rakennettu uudestaan. se oli iso puisto, jonne muurin murtumisen jälkeen rakennettiin uutta: ostoskeskuksia, pankkeja ja hiljattain mm. Hundertwasser-talo. jätin kameran kotiin, joten tässä on wikipedia.de:stä lainattu kuva.
CIMG0264.JPG
matkan tarkoitus oli vierailu kollegani johanneksen vapaamuotoisessa seminaarissa. keskustelimme diskurssiteoriasta ja poliittisten ajattelijoiden historiasta. oikein mukava tapaaminen paikallisessa ravintolassa. kiinnostavia opiskelijoita. keskustelu oli kolmikielinen: englantia, saksaa ja ranskaa. tällaista kaavailen helsinkiin, kunhan pääsisi asettumaan ja voisi taas jatkaa tapaamisia diskurssiryhmän kanssa, laajentaakin sitä...
tajusimme johanneksen kanssa, että hänhän oli ollut puutarhabileissäni neljä vuotta aiemmin essexissä, ollessaan majoittunut ystäväni ja kollegani timin luo politiikan teorian konferenssin aikaan. kumpikaan meistä mobiileista akateemisista ei ollut tajunnut tätä aiemmin. mutta niin ovat pienet nämä akateemiset piirit euroopassa.
ja eurooppa on pieni: magdeburg on vain tunnin paikallisjunamatkan päässä dessausta (pohjoiseen). johanneksen elämässä se on vain yksi kiintopiste: junamatka pariisiin kestää yhdeksän tuntia.